http://www.post-abortion-syndrome.info

Βρετανοί ψυχολόγοι: Οι αμβλώσεις προκαλούν προβλήματα στην ψυχική υγεία των γυναικών

Λονδίνο, Αγγλία: Μια ομάδα από εξέχοντες ψυχολόγους και ειδικούς της ψυχικής υγείας στην Αγγλία ισχυρίζονται πως η άμβλωση προκαλεί τεράστια ψυχολογικά και διανοητικά προβλήματα. Καλούν την εθνική ομάδα ιατρών να επαναδιατυπώσει τις πληροφορίες που θα δίνονται στις γυναίκες που σκέφτονται να επιλέξουν την άμβλωση. Επιμένουν πως οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τους ενδεχόμενους κινδύνους ως προς τη διανοητική τους υγεία, όπως π.χ. η κατάθλιψη, η αυτοκτονία, και η εξάρτησή τους από ουσίες και το αλκοόλ.

Η επισήμανσή τους αυτή διατυπώθηκε σε μια ομαδική επιστολή προς τον εκδότη, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα London Times:
«Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο Παιδοψυχολογίας και Παιδοψυχιατρικής (Child Psychology and Psychiatry) τον Ιανουάριο έχει δείξει πως ακόμα και ο γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό με προβλήματα διανοητικής υγείας, κινδυνεύουν να υποστούν μετεκτρωτικές ψυχολογικές παρενέργειες», ισχυρίζονται οι γιατροί.
«Γυναίκες που είχαν κάνει αμβλώσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν προβλήματα διανοητικής υγείας, και τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή καταθλιπτική νόσο, σε σχέση με εκείνες που είχαν γεννήσει ή που δεν είχαν ποτέ μείνει έγκυοι», είπαν.
«Η έρευνα αυτή έχει παρακινήσει τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (American Psychological Association) στο να αποσύρει μια επίσημή του δήλωση στην οποία αρνιόταν την σχέση μεταξύ άμβλωσης και ψυχολογικής ζημίας», πρόσθεσαν οι κορυφαίοι της ψυχικής υγείας.

Οι εξέχοντες ψυχολόγοι λένε πως το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) και το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων (Royal College of Psychiatrists) οφείλουν να ενημερώνουν τις γυναίκες για τους κινδύνους που προξενεί μια άμβλωση στην πνευματική υγεία.
«Δεδομένου ότι δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε πως οι αμβλώσεις φέρουν χαμηλό ρίσκο ψυχιατρικών επιπλοκών όπως είναι η κατάθλιψη, οι γιατροί έχουν χρέος να συμβουλεύουν αναλόγως, για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της άμβλωσης», γράφουν.

Η ομάδα των ειδικών της ψυχικής υγείας συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες στο είδος τους στην Αγγλία:
Ο Andrew Sims, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων (Royal College of Psychiatrists), η Patricia Casey, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου (University College in Dublin), υπέγραψαν την εν λόγω επιστολή. Ψυχολόγοι στο Λονδίνο, κι επίσης από το Surrey, τα West Midlands, το Hexham, και το Hampshire προσέθεσαν και τα δικά τους ονόματα.
Μεταξύ των άλλων ειδικών της υγείας που υπέγραψαν την επιστολή συμπεριλαμβάνονται οι Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι Robert Balfour, Tony Lewis, και Gordon Stirratt, καθώς επίσης και δύο γενικοί χειρουργοί ιατροί.

Η επισήμανσή τους αυτή ενισχύει και τις άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η άμβλωση προκαλεί προβλήματα πνευματικής υγείας στις γυναίκες.
Μια μελέτη του τρέχοντος Ιανουαρίου από τον Δρ. David Fergusson - ερευνητή από την Νέα Ζηλανδία ο οποίος υποστηρίζει την άμβλωση – διαπίστωσε πως το 42% των γυναικών που είχαν κόνει αμβλώσεις είχαν υποστεί σοβαρή κατάθλιψη μέσα στα τελευταία 4 χρόνια: σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυοι.

Σύμφωνα με την μελέτη του, οι γυναίκες που προβαίνουν σε αμβλώσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καταφύγουν στο αλκοόλ σε επικίνδυνα επίπεδα, και τριπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν εξαρτημένες από παρόνομες ναρκωτικές ουσίες. Διπλασιόστηκε επίσης και το ρίσκο αγχωτικών διαταραχών.
Η έρευνα ήταν η συνέχεια της ανασκόπησης των καθηγητών του Πανεπιστημίου Bowling Green State University το 2004, οι οποίοι εξέτασαν τα δεδομένα σχεδόν 11,000 γυναικών ηλικίας 15 έως 34 ετών, που είχαν βιώσει μια αθέλητη εγκυμοσύνη.

Η ανασκόπησή τους βρήκε πως οι γυναίκες που προβαίνουν σε άμβλωση απρόβλεπτης εγκυμοσύνης είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μετέπειτα προβλήματα με άγχος από εκείνες που δεν προέβησαν σε άμβλωση.
Οι γυναίκες της μελέτης που είχαν προβεί σε αμβλώσεις και υπέφεραν από γενικές διαταραχές άγχους, διακατέχονταν από εκνευρισμό, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, ταχυκαρδία - ταχυπαλμία, ή ακόμα και αίσθηση μη-πραγματικότητας.


Πηγή: Άρθρο του Steven Ertelt στο LifeNews.com, 27 Οκτωβρίου 2006 (http://www.lifenews.com/nat2697.html)

ΑΡΘΡΑ

Copyright 2007-2015, Ομάδα Έρευνας και Αντιμετώπισης του Μετεκτρωτικού Συνδρόμου << Προηγούμενη Επόμενη>>