http://www.post-abortion-syndrome.info

Ψυχολογικς επιπτσεις της κτρωσης

του ψυχιτρου π. Στυλιανο Καρπαθου

Απ την πλευρ της ψυχιατρικς οι αμβλσεις αποτελον βασικ αιτα σημαντικν ψυχολογικν διαταραχν, κυρως στη γυνακα που υφσταται μεσα ντονο ψυχοσωματικ τραυματισμ.
Οι διαταραχς αυτς, εκδηλνονται τσο βραχυπρθεσμα σο και μακροπρθεσμα, εναι δε συνειδητς ασυνεδητες: δηλαδ ετε συνδονται μεσα με το τραυματικ αυτ γεγονς της μβλωσης, (συνειδητς) ετε εμφανζονται ψυχοπαθολογικς αντιδρσεις με τις οποες μασκαρεεται το συγκεκριμνο πρβλημα (ασυνεδητες).
Η μβλωση συνιστ βαιη παρμβαση τσο στο σωματικ ΕΓΩ της γυνακας, σο και στην μεσα συνδεδεμνη με αυτ, ψυχολογας της. Ως μτρα αντιστθμισης στην ψυχοπιεστικ (στρεσογνο) κατσταση που δημιουργε η μβλωση και απειλε με κατρρευση τον ψυχικ κσμο της γυνακας, χρησιμοποιονται κυρως οι ψυχολογικο αντισταθμιστικο μηχανισμο της απθησης της ενοχς, της μετθεσης του προβλματος, της εκλογκευσης της συγκεκριμνης πρξεως. Οι μηχανισμο μως αυτο δεν προσφρουν καθοριστικ και εις βθος λση του προβλματος, γι' αυτ και η θετικ τους δρση στην οικονομα της ψυχικς υγεας της γυνακας, εναι χρονομετρημνη.
Το πρβλημα υφσταται, αλλ εμποδζεται με τα υπρχοντα στην ανθρπινη φση τεχνσματα των μηχανισμν αυτν. Η Ανδυση του μοιζει δηλαδ σαν τη φωτι καλυμμνη απ τη στχτη. Γι' αυτ παρ την προδο της ηλικας η ασθηση τι πρπει να 'πληρσει' γι' αυτ που επτρεψε να της συμβε, παραμνει ισχυρ και ακραιη.
Οι κυριτερες ψυχοπαθολογικς καταστσεις που παρατηρονται στη γυνακα η οποα υπστη μβλωση εναι οι εξς:
α) ντονα αισθματα μειονεξας απναντι σε κθε να γυνακα που βρσκεται στην αναπαραγωγικ της ηλικα, και κυρως σε εγκυμονοσες, με γενικτερη επδραση στην εν γνει συμπεριφορ της με αποτλεσμα τη γενικευμνη αυτ-υποτμηση της σε κθε γεγονς και κατσταση της ζως
β) Φοβικ αισθματα που τροφοδοτονται απ τη βαιη τραυματικ παρμβαση στο σωματικ της ΕΓΩ. Οι φαντασισεις με θμα το βιασμ εναι συχντατες.
γ) Βαθι ενοχικ αισθματα ενσυνεδητα, αποκρυπτογραφημνα μσα απ συμβολικς αναγωγς σε εφιαλτικ νειρα αλλ και γεγοντα της καθημεριντητας,
δ) Αγχδεις αντιδρσεις ιδιατερα ντονες. Η γυνακα δεν ανχεται οτε τον εαυτ της, με συνπεια απνες και προβλματα συμπεριφορς προς οιανδποτε κατεθυνση.
ε) Καταθλιπτικς διαταραχς επειδ κυριαρχε συνειδητ ασυνεδητα η 'στρηση' δηλαδ η βασικ αιτα πρκλησης καταθλιπτικο συνδρμου. Πρκειται ββαια για τη στρηση του παιδιο που φανεται πως στην ψυχολογα της γυνακας, χει προσωπικτητα απ την ρα της συλλψεως.
στ) Μεωση της σεξουαλικς επιθυμας και μβλυνση του ηδονικο αισθματος (καθαρ ψυχογενος αιτιολογας) και σε νεαρτατες ακμα ηλικες.
ζ) Αισθματα επιθετικτητας στους νδρες ως ασυνεδητη αντδραση στον 'πρωτατιο' του προβλματος.
η) Υστερικς εκδηλσεις που μπορον να υποδυθον κθε εκδλωση νοσολογικς καταστσεως.
θ) Αισθματα βαθτατης αποτυχας στη ζω και μας ρπουσας απγνωσης που απομυζ λη την ψυχικ ενργεια της γυνακας.
ι) Υπερπροστατευτικτητα στα υπρχοντα παιδι ως προσωπικ ψυχολογικ ανγκη και χι ως εκδλωση ειλικρινος αγπης. τσι θλει να πεθει εαυτν τι μπορε να αντισταθμζει να 'κακ' με μα συναισθηματικ υπερβολ της οποας τα αποτελσματα εναι προφανς αρνητικ.

Πηγ: Εφημερδα "Καθημεριν", 16.1.2005

Copyright 2007-2015, Ομδα ρευνας και Αντιμετπισης του Μετεκτρωτικο Συνδρμου << Προηγομενη Επμενη>>