http://www.post-abortion-syndrome.info

¸ρευνες και μελÝτες για το Μετεκτρωτικü Σýνδρομο

Στη σελßδα αυτÞ θα βρßσκετε διÜφορες Ýρευνες και μελÝτες σχετικÜ με το μετεκτρωτικü σýνδρομο και τα συμπτþματÜ του. Οι μελÝτες παρατßθενται με φθßνουσα χρονικÞ σειρÜ κατÜταξης (οι παλιüτερες βρßσκονται χαμηλüτερα απü τις νεþτερες).

25.1.2006: Οι διαταραχÝς ýπνου αυξÜνονται μετÜ την Üμβλωση

2.1.06: ΝÝα μελÝτη στη ΝÝα Ζηλανδßα: Οι αμβλþσεις προκαλοýν σοβαρÞ κατÜθλιψη στις γυναßκες

12.12.2005: Η Üμβλωση προξενεß ενοχÞ και ντροπÞ χρüνια μετÜ, δεßχνει μιÜ νÝα μελÝτη

2.12.2005: Τα ποσοστÜ αυτοκτονßας των γυναικþν εßναι υψηλüτερα μετÜ την Üμβλωση, αποφαßνεται νÝα φινλανδικÞ μελÝτη

21.6.2004, ΝÝα μελÝτη: Η Üμβλωση παßζει ρüλο στην μετÝπειτα κατÜχρηση ουσιþν

6.5.2004 - ¼σλο, Νορβηγßα: ¸ρευνα για μετεκτρωτικÝς επιπτþσεις

Ιοýνιος 2000: Η Üμβλωση τραυματικÞ και στις περιπτþσεις βιασμοý και αιμομιξßας


25.1.2006: Οι διαταραχÝς ýπνου αυξÜνονται μετÜ την Üμβλωση


ΜελÝτη 56.284 περιπτþσεων εßναι πιθανü να συσχετßζει προβλÞματα ýπνου με τραýμα απü Üμβλωση
Σπρßνγκφιλντ, Ιλινüις: Μια νÝα μελÝτη που εκδüθηκε στο Σλιπ (¾πνος), το επßσημο περιοδικü της Συνομοσπονδßας Επαγγελματικþν Ενþσεων ¾πνου, διαπßστωσε üτι οι γυναßκες που υποβλÞθηκαν σε Üμβλωση Þταν πιο πιθανü να νοσηλευθοýν για διαταραχÝς Þ ενοχλÞσεις στον ýπνο σε σýγκριση με γυναßκες που Ýφεραν σε πÝρας την εγκυμοσýνη τους.

Οι ερευνητÝς David Reardon του Ινστιτοýτου ¸λιοτ (Elliot Institute) που εδρεýει στο Σπρßνγκφιλντ του Ιλινüις και η Priscilla Coleman του Πανεπιστημßου Bowling Green, εξÝτασαν ιατρικÜ ιστορικÜ 56.284 γυναικþν χαμηλοý εισοδÞματος στην Καλιφüρνια που γÝννησαν Þ υπεβλÞθησαν σε Üμβλωση τους πρþτους Ýξι μÞνες του 1989. Οι ερευνητÝς εξÝτασαν τα δεδομÝνα για παροχÞ ιατρικÞς φροντßδας σ’ αυτÝς τις γυναßκες απü τον Ιοýλιο του 1988 μÝχρι τον Ιοýνιο του 1994 και απÝκλεισαν γυναßκες οι οποß­ες εßχαν υποβληθεß σε αγωγÞ για προβλÞματα Þ διαταραχÝς ýπνου 12 Þ 18 μÞνες πριν απü την Üμβλωση Þ τη γÝννα. Τα αποτελÝσματα Ýδειξαν üτι, Ýως τÝσσερα χρüνια μετÜ την Üμβλωση Þ τη γÝννα, οι γυναßκες που υπεβλÞθησαν σε αμβλþσεις Þταν πιθανüτερο να νοσηλευθοýν για διαταραχÝς ýπνου μετÜ απü Üμβλωση παρÜ μετÜ απü μια γÝννα. Η διαφορÜ Þταν μεγαλýτερη κατÜ τη διÜρκεια των πρþτων 180 ημερþν απü το τÝλος της εγκυμοσýνης, üταν οι γυναßκες που εßχαν υποστεß Üμβλωση Þταν περßπου δýο φορÝς πιθανüτερο να ζητÞσουν θεραπεßα για διαταραχÝς ýπνου. ΣημαντικÝς διαφορÝς μεταξý γυναικþν που γÝννησαν και εκεßνων που προχþρησαν σε Üμβλωση παρÝμειναν για τρßα χρüνια.

ΠολυÜριθμες μελÝτες Ýχουν δεßξει üτι θýματα τραυματικÞς εμπειρßας θα αντιμετωπßζουν συχνÜ δυσκολßες στον ýπνο. Οι συγγραφεßς πιστεýουν üτι τα ευρÞματÜ τους στηρßζουν την εξελισσüμενη ευρεßα αποδοχÞ της Üποψης üτι μερικÝς γυναßκες μπορεß να παρουσιÜσουν τραυματικÝς αντιδρÜσεις στην Üμβλωση.

Μια πρüσφατη μελÝτη που δημοσιεýθηκε στο Medical Science Monitor το 2004 κατÝληξε στο üτι το 65% των Αμερικανßδων που μελετÞθηκαν εμφÜνισαν πολλαπλÜ συμπτþματα μετατραυματικÞς αγχþδους διαταραχÞς (PTSD), το οποßο απÝδωσαν στις αμβλþσεις τους, και ποσοστü Üνω του 14% ανÝφερε üλα τα συμπτþματα που θεωροýνται απαραßτητα για κλινικÞ διÜγνωση PTSD που οφεßλεται σε Ýκτρωση. Εκεßνη η μελÝτη επßσης κατÝδειξε üτι το 23% ανÝφερε δυσκολßες στον ýπνο που απÝδωσε στις αμβλþσεις του και το 30% ανÝφερε εφιÜλτες.

Σýμφωνα με τον Reardon, που Þταν μÝλος της συγγραφικÞς ομÜδας και των δýο μελετþν, η προηγοýμενη μελÝτη εßχε τον περιορισμü που οφεßλεται στο γεγονüς üτι στηρßχθηκε στα συμπτþματα που ανÝφεραν οι ßδιες οι γυναßκες. «ΑυτÞ η νÝα μελÝτη, βασισμÝνη σε ιατρικÜ ιστορικÜ, εξετÜζει πραγματικÜ στοιχεßα θεραπεßας για διαταραχÝς ýπνου, τα οποßα Ýχουν επιβεβαιωθεß απü θερÜποντες ιατροýς και επßσης Ýχει το πλεονÝκτημα üτι περιλαμβÜνει κατÜλληλη ομÜδα ελÝγχου».

Ο Reardon επεσÞμανε üτι η νÝα μελÝτη Ýχει τον περιορισμü που οφεßλεται στο γεγονüς üτι οι συγγραφεßς της δεν εßχαν πρüσβαση σε δεδομÝνα για διαταραχÝς ýπνου αναφορικÜ με γυναßκες που δεν Þταν Ýγκυοι. ΑνÝφερε üτι απαιτεßται περαιτÝρω Ýρευνα για να αποδειχθεß αν οι γυναßκες που υποβÜλλονται σε αμβλþσεις εßναι πιθανüτερο να παρουσιÜσουν συγκεκριμÝνα συμπτþματα διαταραχþν ýπνου κι αν αυτÜ τα συμπτþματα μπορεß να συνιστοýν ενδεßξεις ýπαρξης PTSD και Üλλων ψυχιατρικþν αντιδρÜσεων.

¶λλες πρüσφατες Ýρευνες διαπιστþνουν üτι γυναßκες με ιστορικü Üμβλωσης εμφανßζουν στη συνÝχεια αυξημÝνο κßνδυνο κατÜθλιψης, γενικευμÝνης αγχωτικÞς διαταραχÞς, κατÜχρησης ουσιþν, τÜσεων αυτοκτονßας, ανÜπτυξης ανεπαρκþν δεσμþν (και γονικÞς μÝριμνας) με τα παιδιÜ που μπορεß να αποκτÞσουν μελλοντικÜ και ψυχιατρικÞς νοσηλεßας.

Οι Reardon και Coleman ενθαρρýνουν τους παροχεßς υπηρεσιþν ψυχικÞς υγεßας να ρωτοýν τακτικÜ για προηγοýμενες διακοπεßσες κυÞσεις. Ενεργþντας Ýτσι, λÝει ο Reardon, θα επιτρÝψουμε στις γυναßκες να συζητÞσουν ανεπßλυτα θÝματα που αφοροýν ψυχικü πüνο και μποροýν πιθανþς να βελτιþσουν την θεραπεßα διαταραχþν ýπνου, Üγχους και Üλλων ψυχιατρικþν προβλημÜτων που συνδÝονται με την Üμβλωση.

ΠηγÝς:

DC Reardon and PK Coleman, Relative Treatment Rates for Sleep Disorders and Sleep Disturbances Following Abortion and Childbirth: A Prospective Record Based-Study, Sleep 29(1):105-106, 2006.
http://www.journalsleep.org/Citation/Sleepdata.asp?citationid=2819

VM Rue et. al., Induced abortion and traumatic stress: A preliminary comparison of American and Russian women, Medical Science Monitor 10:SR5-16, 2004.
http://www.medscimonit.com/medscimonit/modules.php?name=GetPDF&pg=2&idm=4923

ΜετÜφραση: Π.Κ.
ΠηγÞ: http://www.unborn.gr/unborn1/unborn/index.php?id=39,314,0,0,1,0

Πßσω


2.1.06: ΝÝα μελÝτη στη ΝÝα Ζηλανδßα: Οι αμβλþσεις προκαλοýν σοβαρÞ κατÜθλιψη στις γυναßκες

του Steven Ertelt
Εκδüτης της LifeNews.com
2 Ιανουαρßου, 2006
Christchurch, ΝÝα Ζηλανδßα (LifeNews.com) – Μια νÝα μελÝτη που διεξÞχθη στην ΝÝα Ζηλανδßα βρÞκε πως οι γυναßκες που προβαßνουν σε αμβλþσεις Ýχουν μεγαλýτερες πιθανüτητες να υποστοýν πολý σοβαρÞ κατÜθλιψη. Η σχετικÞ αναφορÜ επιβεβαιþνει τα αποτελÝσματα μιας περιεκτικÞς μελÝτης του 2004 στην ΑμερικÞ, η οποßα Ýδειξε πως η Üμβλωση οδηγεß σε Ýνα πλÞθος προβλημÜτων ψυχικÞς υγεßας.

Η μελÝτη της ΝÝας Ζηλανδßας βρÞκε πως η πραγματοποßηση μιÜς Üμβλωσης σε νεαρÞ ηλικßα αυξÜνει το ρßσκο της γυναßκας να αποκτÞσει προβλÞματα ψυχικÞς υγεßας üπως κατÜθλιψη και Üγχος.
Τα ευρÞματα Ýρχονται απü την Christchurch Health and Development Study (ΜελÝτη Υγεßας και ΑνÜπτυξης ΚρÜúστσερτς) επß 1265 παιδιþν που εßχαν παρακολουθηθεß απü την γÝννησÞ τους κατÜ την δεκατετßα του 1970.
Περßπου 41 τοις εκατü απü περισσüτερες των 500 γυναικþν στην μελÝτη αυτÞς εßχαν μεßνει Ýγκυοι μÝχρι την ηλικßα των 25, και 90 γυναßκες εßχαν προβεß σε αμβλþσεις.
Περßπου 42 τοις εκατü των γυναικþν που εßχαν προβεß σε αμβλþσεις αντιμετþπισαν βαρýτατη κατÜθλιψη μÝσα στα τελευταßα 4 χρüνια, δηλαδÞ, σχεδüν διπλüς αριθμüς απü εκεßνων των γυναικþν που δεν Ýμειναν ποτÝ Ýγκυοι. Το ρßσκο αγχωτικþν διαταραχþν επßσης διπλασιÜστηκε.
Σýμφωνα με την μελÝτη, οι γυναßκες που προβαßνουν σε αμβλþσεις εßχαν διπλÝς πιθανüτητες να καταφýγουν στο αλκοüλ σε επικßνδυνα επßπεδα, και τριπλÝς πιθανüτητες να εθιστοýν σε παρÜνομες χημικÝς ουσßες.
Ο David Fergusson, επικεφαλÞς της μελÝτης, εßπε πως τα αποτελÝσματα δεßχνουν πως η πρüσβαση σε νüμιμες αμβλþσεις δεν εßναι απαραιτÞτως κÜτι καλü για τις γυναßκες. Επßσης τüνισε πως η μελÝτη επιβεβαιþνει πως οι αμβλþσεις μÜλλον προκαλοýν προβλÞματα ψυχικÞς υγεßας, παρÜ τα αμβλýνουν (καθþς διατεßνονται οι υποστηρικτÝς των αμβλþσεων).
Εν τω μεταξý, ερευνητÝς του Πανεπιστημßου Bowling Green State το 2004 μελÝτησαν τα δεδομÝνα περßπου 11,000 γυναικþν ηλικßας ανÜμεσα 15 και 34 ετþν, οι οποßες εßχαν υποστεß μια αθÝλητη εγκυμοσýνη.
Η ÝρευνÜ τους βρÞκε πως οι γυναßκες που προÝβησαν σε αμβλþσεις κατüπιν αθÝλητης εγκυμοσýνης, εßχαν 30 τοις εκατü μεγαλýτερη πιθανüτητα να αντιμετωπßσουν μετÝπειτα προβλÞματα Üγχους απü εκεßνες που δεν προβαßνουν σε Üμβλωση.
Οι γυναßκες της μελÝτης αυτÞς που προÝβησαν σε αμβλþσεις και υπÝφεραν απü γενικÝς διαταραχÝς Üγχους, διαπßστωναν πως εßχαν εκνευρισμü, κüπωση, δυσκολßα ýπνου, ταχυκαρδßα Þ Ýντονους χτýπους καρδιÜς, Þ αßσθηση μη ρεαλιστικÞς αντßληψης πραγμÜτων.

ΠηγÞ: http://www.lifenews.com/nat1941.html

Πßσω


12.12.2005: Η Üμβλωση προξενεß ενοχÞ και ντροπÞ χρüνια μετÜ, δεßχνει μιÜ νÝα μελÝτη


¼σλο, Νορβηγßα: Μια Üλλη μελÝτη επιβεβαιþνει το γεγονüς πως οι γυναßκες που πραγματοποιοýν αμβλþσεις υποφÝρουν απü ψυχικü Üγχος, ενοχÞ, ντροπÞ, και αργüτερα απüγνωση. Τα αρνητικÜ αυτÜ συναισθÞματα μποροýν να διαρκÝσουν μÝχρι και πÝντε χρüνια Þ και περισσüτερο μετÜ την Üμβλωση, διαπßστωσε η ΝορβηγικÞ Ýρευνα. Η μελÝτη, που δημοσιεýτηκε στο περιοδικü BMC Medicine, συνÝκρινε στην Νορβηγßα 40 γυναßκες που εßχαν υποστεß κÜποια αποβολÞ και 80 γυναßκες που εßχαν προβεß σε αμβλþσεις. Οι ερευνητÝς τις ανÝκριναν 10 ημÝρες, 6 μÞνες, 2 χρüνια 5 χρüνια μετÜ απü το αντßστοιχο περιστατικü τους. Η Ýρευνα βρÞκε πως οι γυναßκες που εßχαν υποστεß αποβολÞ Ýνοιωθαν τα περισσüτερα αρνητικÜ συναισθÞματα σýντομα μετÜ το περιστατικü, απ’ üτι οι γυναßκες με τις αμβλþσεις. ¼μως μακροπρüθεσμα, οι γυναßκες με τις αμβλþσεις βßωναν σημαντικÜ περισσüτερο Üγχος και απüγνωση. Οι γυναßκες που εßχαν κÜνει αμβλþσεις εßχαν 10 φορÝς περισσüτερες πιθανüτητες να αποκτÞσουν μακροπρüθεσμα αρνητικÜ συναισθÞματα για το περιστατικü, σε σýγκριση με τις γυναßκες που εßχαν αποβολÝς. Οι ερευνητÝς του Πανεπιστημßου του ¼σλο εßπαν πως στις γυναßκες που προβαßνουν σε αμβλþσεις θα Ýπρεπε να δßνονται πληροφορßες σχετικÜ με τις ενÜντιες συναισθηματικÝς αντιδρÜσεις που εßναι πιθανü να υποστοýν εν καιρþ. Η μελÝτη ακολουθεß απü κοντÜ μια Üλλη περιεκτικÞ μελÝτη στην Φινλανδßα που δεßχνει πως εκεßνες που Ýχουν κÜνει αμβλþσεις παρουσιÜζουν μεγαλýτερη συχνüτητα αυτοκτονßας απü εκεßνες που ολοκληρþνουν τις εγκυμοσýνες τους.

ΠηγÞ: http://www.lifenews.com

Πßσω


2.12.2005: Τα ποσοστÜ αυτοκτονßας των γυναικþν εßναι υψηλüτερα μετÜ την Üμβλωση, αποφαßνεται νÝα φινλανδικÞ μελÝτη.


2.12.05, Φινλανδßα: Σπρßνγκφηλτ, Ιλλινüúς (LifeNews.com) – Μια νÝα μελÝτη σε γυναßκες της Φινλανδßας βρßσκει πως εκεßνες που Ýχουν κÜνει εκτρþσεις Ýχουν υψηλüτερους ρυθμοýς αυτοκτονßας απü τις γυναßκες που φÝρνουν εις πÝρας την εγκυμοσýνη τους. Η επιδημιολογικÞ μελÝτη, που δημοσιεýτηκε στο European Journal of Public Health (Ευρωπαúκü Περιοδικü Δημüσιας Υγεßας), πραγματοποιÞθηκε απü το National Research and Development Center for Welfare and Health (Εθνικü ΚÝντρο ¸ρευνας και ΑνÜπτυξης για την Πρüνοια και την Υγεßα) της Φινλανδßας. Η εκτενÞς, τριετÞς μελÝτη ολüκληρου του γυναικεßου πληθυσμοý της Φινλανδßας βρÞκε πως, συγκριτικÜ με τις γυναßκες που δεν εßχαν μεßνει Ýγκυοι κατÜ το προηγοýμενο Ýτος, οι θÜνατοι απü αυτοκτονßα, ατυχÞματα και ανθρωποκτονßα Þταν 248% περισσüτεροι κατÜ το Ýτος που ακολουθοýσε μια Üμβλωση. Η μελÝτη επßσης βρÞκε πως η πλειοψηφßα των επιπρüσθετων θανÜτων στις γυναßκες που εßχαν κÜνει Üμβλωση οφειλüταν στην αυτοκτονßα. Τα ποσοστÜ αυτοκτονßας ανÜμεσα στις γυναßκες που εßχαν κÜνει Üμβλωση Þταν Ýξι φορÝς υψηλüτερα απü εκεßνα ανÜμεσα στις γυναßκες που εßχαν γεννÞσει τον προηγοýμενο χρüνο, και διπλÜσια απü εκεßνα ανÜμεσα στις γυναßκες που εßχαν αποβÜλλει. Οι ερευνητÝς εξÝτασαν δεδομÝνα μεταξý 1987 και 2000, εφ’ üλων των θανÜτων των γυναικþν αναπαραγωγικÞς ηλικßας (15 Ýως 49 ετþν).

ΠηγÞ: http://www.lifenews.com

Πßσω


21.6.2004, ΝÝα μελÝτη: Η Üμβλωση παßζει ρüλο στην μετÝπειτα κατÜχρηση ουσιþν

Σπρßνγκφηλτ, Ιλλινüúς (21 Ιουνßου 2004) – Μια νÝα μελÝτη που δημοσιεýτηκε στο τεýχος "American Journal of Drug and Alcohol Abuse" (Αμερικανικü Περιοδικü για την ΚατÜχρηση Ναρκωτικþν και Αλκοüλ) αυτοý του μÞνα, ισχυροποιεß την υποψßα της πιθανÞς σýνδεσης ανÜμεσα στην Üμβλωση και την κατÜχρηση ουσιþν. Η μελÝτη βρÞκε πως ανÜμεσα στις γυναßκες με αθÝλητες πρþτες εγκυμοσýνες, Þταν πιο πιθανü εκεßνες που προχþρησαν στην Üμβλωση να δηλþσουν (κατÜ μÝσο üρο τÝσσερα χρüνια αργüτερα αλλÜ και πιο πρüσφατα) αυξημÝνη χρÞση αλοκοüλ, μαριχουÜνας και κοκαúνης.

ΕρευνητÝς του Ινστιτοýτου Elliot και του Πανεπιστημßου Bowling Green State εξÝτασαν Ýνα εθνικÜ αντιπροσωπευτικü δεßγμα γυναικþν, συμπεριλαμβανομÝνων 749 γυναικþν με αθÝλητες πρþτες εγκυμοσýνες και 1144 γυναικþν που δεν εßχαν μεßνει ακüμα Ýγκυοι. Οι επιδρÜσεις της ηλικßας, της φυλÞς, της Ýγγαμης κατÜστασης, του εισοδÞματος, της παιδεßας και της ψυχολογικÞς κατÜστασης αφαιρÝθηκαν στατιστικÜ. ¼λα τα δεδομÝνα ελÞφθησαν απü την ευρýτατα αναγνωρισμÝνη National Longitudinal Study of Youth (ΕθνικÞ Μακροχρüνια ΜελÝτη Νεüτητος) που παρÝχει το Center for Human Resource Research (ΚÝντρο για την ¸ρευνα Ανθρωπßνων Πüρων) του Κρατικοý Πανεπιστημßου του ΟχÜúο.

Οι γυναßκες με αμβλþσεις εßχαν υψηλüτερους ρυθμοýς μετÝπειτα χρÞσης ουσιþν απü τις γυναßκες που δεν εßχαν μεßνει ποτÝ μεßνει Ýγκυοι και εκεßνων που εßχαν ολοκληρþσει τις αθÝλητες εγκυμοσýνες τους κανονικÜ. Οι γυναßκες που εßχαν γεννÞσει, σε γενικÝς γραμμÝς δεν διÝφεραν απü αυτÝς που δεν εßχαν μεßνει ποτÝ Ýγκυοι, με την διαφορÜ πως Ýκαναν χρÞση αλκοüλ λιγüτερο συχνÜ. Σýμφωνα με τον επικεφαλÞς συγγραφÝα της μελÝτης, Δρ. David Reardon, Ph.D., το τελευταßο αυτü εýρημα υποδηλþνει πως η κανονικÞ γÝννηση ενüς - Ýστω ανεπιθýμητου - παιδιοý, μπορεß να αποτελÝσει προστατευτικü παρÜγοντα, που θα Ýχει προκýψει απü την αυξημÝνη αßσθηση ευθýνης των μητÝρων προς τα βρÝφη τους.

Οι ερευνητÝς καταθÝτουν πως οι αυξημÝνοι ρυθμοß χρÞσης ουσιþν ανÜμεσα στις γυναßκες που Ýχουν κÜνει αμβλþσεις πιθανüν να συνδÝονται και με τον αυξημÝνο βαθμü Üγχους, κατÜθλιψης, και θλßψης που δεν Ýχει ξεπεραστεß, που Ýχουν μετρηθεß σε Üλλες μελÝτες γυναικþν με ιστορικü αμβλþσεων. «Φαßνεται μÜλλον πιθανü πως Ýχουμε μπροστÜ μας μια συστÜδα συσχετιζüμενων αντιδρÜσεων, και üχι μια απλοúκÞ, μεμονωμÝνη αντßδραση αιτßας και επßδρασης» εßπε ο Reardon.

ΤουλÜχιστον 21 προηγοýμενες ιατρικÝς μελÝτες Ýχουν Þδη αποδεßξει πως οι γυναßκες με ιστορικü αμβλþσεων εßναι περισσüτερο επιρρεπεßς στην μετÝπειτα χρÞση περισσüτερων ουσιþν και αλκοüλ απ’ üτι οι Üλλες γυναßκες. ¼μως, πρüκειται για την πρþτη μελÝτη που συγκρßνει γυναßκες που πραγματοποßησαν αμβλþσεις με γυναßκες που ολοκλÞρωσαν τις ανεπιθýμητες εγκυμοσýνες τους.

Ο Reardon λÝει πως η σýγκριση αυτÞ εßναι σημαντικÞ, εφ’ üσον υπÜρχουν εκεßνοι που θεωρητικολογοýν πως η σχÝση Üμβλωσης και κατÜχρηση ουσιþν εßναι εντελþς συμπτωματικÞ. «Σýμφωνα με την θεωρßα αυτÞ, εßναι οι συντελεστÝς που σχετßζονται με τις αθÝλητες εγκυμοσýνες και üχι με τις αμβλþσεις που μÜλλον εξηγοýν την σχÝση με την αυξημÝνη χρÞση ουσιþν», εßπε. «ΑυτÜ τα νÝα ευρÞματα üμως, δεßχνουν πως Ýνα ιστορικü αθÝλητης εγκυμοσýνης απü μüνο του δεν συνδÝεται με τους αυξημÝνους ρυθμοýς χρÞσης ουσιþν. Ο συσχετισμüς αυτüς γßνεται εμφανÞς, μüνο üταν η αθÝλητη εγκυμοσýνη καταλÞξει σε Üμβλωση».

Τα συμπερÜσματα αυτÜ εßναι συνεπÞ, λÝει ο Reardon, με τις αναφορÝς των γυναικþν που αποδßδουν τα προβλÞματα χρÞσης ουσιþν που Ýχουν, στα συναισθηματικÜ προβλÞματα που προÝρχονται απü τις αμβλþσεις τους. «¼χι πως üλες οι γυναßκες που προβαßνουν σε αμβλþσεις θα αντιμετωπßσουν προβλÞματα κατÜχρησης ουσιþν» εßπε ο Reardon. "Και η Üμβλωση μπορεß να μην συσχετßζεται με την τÜση χρÞσης ουσιþν ορισμÝνων γυναικþν. ¼μως τα δεδομÝνα αυτÜ σßγουρα υποστηρßζουν τις απüψεις των γυναικþν, που δηλþνουν οι ßδιες πως οι αμβλþσεις τους προξÝνησαν Þ χειροτÝρεψαν την κατÜχρηση ουσιþν, Þ τα Üλλα ψυχολογικÜ προβλÞματα στην ζωÞ τους».

ΠηγÞ: http://www.lifenews.com

Πßσω


6.5.2004 - ¼σλο, Νορβηγßα: ¸ρευνα για μετεκτρωτικÝς επιπτþσεις

ΕρευνητÝς ανακοßνωσαν üτι η Ýκτρωση προκαλεß στις γυναßκες πιο μεγÜλο συγκινησιακü σοκ απü την αποβολÞ. Σýμφωνα με την Ýρευνα, οι γυναßκες που εßχαν κÜνει Üμβλωση πριν απü δýο χρüνια καταπßεζαν σκÝψεις και συναισθÞματα για το θÜνατο του παιδιοý περισσüτερο απü αυτÝς που εßχαν αποβÜλλει πριν απü δýο χρüνια.

ΑποτελÝσματα της Ýρευνας και σχüλια

ΣυνολικÜ, η μελÝτη αποκÜλυψε üτι το 17% απü τις γυναßκες που εßχαν κÜνει Üμβλωση παρουσßαζαν σε υψηλü βαθμü συμπτþματα «αποφυγÞς» (avoidance). ΑυτÜ τα συμπτþματα περιλαμβÜνουν αποφυγÞ του γεγονüτος και παρεισδýσεις, üπως flashback και εφιÜλτες. Οι γυναßκες που εßχαν παρασυρθεß σε Üμβλωση Ýτειναν περισσüτερο να εκφρÜζουν μετÜνοια και αισθÞματα ενοχÞς και ντροπÞς. Μüνο 3% των γυναικþν που εßχαν αποβÜλει εßχαν τÝτοια συμπτþματα.
Η Georgette Forney, συνιδρýτρια της ομÜδας «Εκστρατεßα πληροφüρησης "üχι πια σιωπηλÝς"» (Silent No More Awareness Campaign), η οποßα παροτρýνει τις γυναßκες που μετÜνιωσαν για εκτρþσεις να μιλοýν γι’ αυτü, δÞλωσε σχετικÜ: «Απü την εμπειρßα μου, οι γυναßκες που αποβÜλλουν αντιμετωπßζονται συνÞθως με κÜποια κατανüηση και συμπÜθεια, αλλ’ αυτÝς που Ýκαναν Ýκτρωση συχνÜ καταφεýγουν σε φÜρμακα, ναρκωτικÜ και αλκοüλ για να καλýψουν τον πüνο τους, επειδÞ οι Üνθρωποι που μας εßπαν üτι εßναι εντÜξει να κÜνουμε Ýκτρωση, δεν θÝλουν ν’ ακοýσουν τις κραυγÝς μας μετÜ».

ΠηγÞ: http://www.unborn.gr/unborn1/unborn/index.php?id=39,102,0,0,1,0

Πßσω


Θýματα Βιασμοý και Αιμομιξßας - Εκτρþσεις Απüρριψης και ΜεταμÝλειας: ¸να νÝο βιβλßο ερευνÜ 192 Θýματα

Σπρßνγκφηλντ, Ιλλινüις - Μια γυναßκα μÝνει Ýγκυος μετÜ απü Ýνα βιασμü. Αλλοý, Ýνα 12χρονο θýμα αιμομιξßας εßναι Ýξι μηνþν Ýγκυος.
Σε περιπτþσεις σαν αυτÝς, η Üμβλωση εßναι απαραßτητη, Þ Ýστω ωφÝλιμη;

¼χι, σýμφωνα με μια νÝα Ýρευνα σε 192 γυναßκες που Ýμειναν Ýγκυοι ýστερα απü σεξουαλικÞ επßθεση, και οι οποßες εßτε Ýκαναν Üμβλωση, εßτε ολοκλÞρωσαν την κýηση. ΑντιθÝτως, η ομüφωνη γνþμη των γυναικþν αυτþν, που Ýχουν βιþσει μια τÝτοια κατÜσταση, εßναι πως η Üμβλωση στην περßπτωσÞ τους Þταν επιζÞμια. ΜÜλιστα, τα αποτελÝσματα της νÝας αυτÞς μελÝτης δεßχνουν πως οι περισσüτερες γυναßκες που μÝνουν Ýγκυοι κατüπιν σεξουαλικÞς επßθεσης δεν επιθυμοýν καν τις αμβλþσεις.

Τα αποτελÝσματα της μελÝτης αυτÞς περιÝχονται στο βιβλßο «Victims and Victors: Speaking Out About Their Pregnancies, Abortions, and Children Resulting from Sexual Assault» (Θýματα και ΝικητÝς: Μιλþντας ανοιχτÜ για τις Εγκυμοσýνες, τις Αμβλþσεις και τα ΠαιδιÜ που προÞλθαν απü ΣεξουαλικÞ Κακοποßηση, Acorn Books, Ιοýνιος 2000, ISBN: 0-09648957-1-4), με επιμÝλεια των Δρ.David C. Reardon, Julie Makimaa και Amy Sobie. Εκτüς του να παρουσιÜζει τα δεδομÝνα της Ýρευνας αυτÞς περß σεξουαλικÞς επßθεσης, το νÝο βιβλßο επßσης συμπεριλαμβÜνει τις συγκλονιστικÝς προσωπικÝς μαρτυρßες εßκοσι γυναικþν, καθþς και κÜποιες ωφÝλιμες «παρασκηνιακÝς» πληροφορßες επß του πολýπλοκου αυτοý ζητÞματος.

«ΠολλÝς απü τις γυναßκες της δειγματοληψßας μας προÝβησαν σε Üμβλωση μüνο και μüνο επειδÞ πιÝσθηκαν να το κÜνουν, και οι περισσüτερες ανÝφεραν πως το μüνο που κατÜφερε η Üμβλωση Þταν να βιþσουν ακüμη πιο Ýντονα το αßσθημα θλßψης και τραýματος» εßπε ο Reardon. «ΑντιθÝτως, καμμßα απü τις γυναßκες που ολοκλÞρωσαν την κýηση δεν εßπε πως ευχÞθηκε να μην εßχε γεννÞσει, Þ πως εßχε επιλÝξει την Üμβλωση. ΠολλÝς απü αυτÝς μÜλιστα δÞλωσαν πως τα παιδιÜ τους Ýφεραν γαλÞνη και εποýλωση στις ζωÝς τους».

Οι περισσüτερες γυναßκες που Ýκαναν Üμβλωση, δÞλωσαν πως η Üμβλωση τους αýξησε ακüμη περισσüτερο το αßσθημα ενοχÞς και ντροπÞς που εßχαν νοιþσει μετÜ την σεξουαλικÞ επßθεση. ΣυχνÜ ανÝφεραν μετÜ τις αμβλþσεις τους προβλÞματα üπως κατÜθλιψη, κατÜχρηση ουσιþν, σχÝσεις διαλυμÝνες και με κακοποßηση, και απüπειρες αυτοκτονßας.

«Η Üμβλωση αυξÜνει το αßσθημα απομüνωσης και ντροπÞς της γυναßκας, με το να επιτρÝπει στους Üλλους να προσποιοýνται πως το πρüβλημα εßναι ανýπαρκτο», εßπε ο Reardon. «Με το να απαλλÜσσονται απü την εγκυμοσýνη που εßναι υπενθýμιση της σεξουαλικÞς επßθεσης, επιτρÝπει στους Üλλους ανθρþπους να αγνοοýν την ανÜγκη της γυναßκας εκεßνης για κατανüηση, και μια Ýντιμη εξερεýνηση και επßλυση üσων εβßωσε».

¸να σημαντικü ζÞτημα που εγεßρεται μÝσα στο βιβλßο, εßναι η Ýκκληση να επιτραπεß στις γυναßκες που Ýχουν καταστεß Ýγκυοι κατüπιν σεξουαλικÞς επßθεσης να καταθÝτουν σε ακροÜσεις της ΣυγκλÞτου. «Πιστεýουμε πως τα νομοθετικÜ ακροατÞρια θα παρÝχουν Ýνα φüρουμ για γυναßκες που Ýχουν υποστεß εγκυμοσýνες σεξουαλικÞς επßθεσης, þστε να μοιρασθοýν τις δικÝς τους γνþμες και να διαλýσουν τυχüν παρανοÞσεις», εßπε ο Reardon. «Οι γυναßκες αυτÝς αξßζουν το δικαßωμα να μιλÞσουν για λογαριασμü τους».

ΠηγÞ: απü το http://www.afterabortion.info/news/Victims.html

Πßσω

Copyright 2007-2015, ΟμÜδα ¸ρευνας και Αντιμετþπισης του Μετεκτρωτικοý Συνδρüμου << Προηγοýμενη Επüμενη>>